Kaj pa lahko delamo v času epidemije?

Hvaležen sem slovenskim škofom, ki so hitro sprejeli ukrepe za zajezitev širjenja epidemije korona virusa. Čeprav cerkveni mlini pregovorno meljejo počasi, so tokratno situacijo zmleli hitro in korenito: v Najpogostejših vprašanjih in odgovorih so brez olepšav jasno povedali, kaj nas čaka v prihodnjih tednih in mesecih.

Me je pa malo zmotilo, da so (razen nekaj zelo generičnih vabil k molitvi) ostali zgolj pri seznamu prepovedanih/odloženih/odpadlih zadev. Ponavljam: te stvari so bistvene za zajezitev širjenja virusa in škofom sem iz srca hvaležen za njihovo odločno besedo! Se mi pa zdi, da epidemija ni le grožnja, ampak tudi čudovita priložnost, ki bi jo tudi v Cerkvi veljalo izkoristiti. Naj napišem par stvari, ki jih katoličani lahko delamo v času epidemije:

 • Spremljanje svete maše po Facebooku: tule so me duhovniki izjemno pozitivno presenetili! V nekaj dneh jih je kar nekaj začelo z rednim prenosom svetih maš, ki jih v teh dneh darujejo sami.
 • Duhovno spremljanje: spovedi do preklica ni, za duhovno spremljanje pa je telefon, skype ali kakšno drugo orodje za komunikacijo čisto dovolj. Marsikakšen duhovnik pa ima v teh dneh tudi več časa. Zato le pogumno! 🙂
 • Branje Svetega pisma: ja, vem. Kje naj začnem? Moj predlog: naloži si aplikacijo Sveto pismo YouVersion, v kateri imaš več tisoč bralnih načrtov za lažji začetek. Božji besedi pa lahko do konca epidemije dan in noč tudi prisluhneš tukaj.
 • Spremljanje kvaltetnih duhovnih vsebin: moj izbor:
  • The Bible Project: večina jih pozna po super kratkih animiranih videih (nekaj jih ima že tudi slovenske podnapise), ponujajo pa še dosti več. Meni osebno je najbolj dragocen njihov podcast. Na podlagi podcasta tudi nastanejo videi.
  • Catholic Answers Live: radijska postaja iz San Diega v Kaliforniji od ponedeljka do petka pripravi 2 uri pogovornih oddaj, kjer poslušalci zastavljajo najrazličnejša vprašanja o katoliški veri, zakramentih, Cerkvi itd. Program je v živo sicer ponoči po našem času, a vse oddaje se lahko posluša v arhivu.
  • Word on Fire: najbrž je že marsikdo slišal za škofa Roberta Barrona. S svojimi sodelavci je začel inštitut, namenjen evangelizaciji kulture.
 • Poglobitev v vsebino svete maše: sveta maša je kot zazipan paket datotek. Žal pa ga pogosto niti ne odzipamo, da bi videli, kaj vse se skriva notri. Izziv: odpri misal (ja, tudi to je že na spletu!) in poglej, kaj se skriva v tej zip datoteki: od uvodnega speva in obžalovanja svojih grehov, prek izvira Božje besede, do vrhunca v evharistični molitvi, pa do sklepne prošnje in blagoslova, ki nas pošlje v svet.
 • Postne duhovne spodbude: kar nekaj posameznikov in organizacij je pripravilo spodbude za postni čas: Iskreni za zakonce, Pridi.com z akcijo #deliJezusa, postno akcijo smo pripravili tudi na Svetopisemski družbi, danes pa smo začeli s posebnimi spodbudami za čas epidemije.
 • Prevajanje: hmm, tole se sliši malo čudno. Naj pojasnim. Podobno kot sem zgoraj pisal o sveti maši, se mi zdi, da je tudi precej molitvenih obrazcev tako “zapakiranih”, da ob drdranju niti ne dojamemo vsebine. Poskusi prevesti kakšno molitev v jezik, ki ti bo razumljiv. Ustavi se pri posameznih besedah in poskusi najti vzporednice s svojim življenjem.
 • Dobra dela: zdi se mi, da je trenutno eno največjih del ljubezni do bližnjega to, da ostanemo doma. Drugo pa, da si vzamemo čas za sočloveka: za pogovor z ženo/možem, igro z otroci, in da vzamemo v roke telefon in se zahvalimo kakšnemu zdravniku, izmenjamo par besed z duhovnikom, ali pa pokličemo koga od ostarelih in osamljenih, ki so te dni še posebej na udaru …

Epidemija je grožnja. Pa tudi priložnost! Nam vsem skupaj želim, da bi iz tega podaljšanega posta izšli s trdnejšo vero v Gospoda in s poživljeno ljubeznijo do bližnjega.

Kako pa ti preživljaš ta postni čas?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.